понеделник, 12 април 2021 г.

Приказката свърши

 Перспективата за крепка дружба с ИТН, че и с БСП и даже ДПС, явно така тресе общността на "градската десница", че Евгений Дайнов се е заел да успокоява страстите и да призовава към "студен разум", както учел и самият Аристотел. Да не влагаме емоции с оглед на бъдещите партньори, казва аристотелианецът макиавелист Дайнов, и завършва с трогателния призив симпатизантите на ДБ да имат доверие на своите лидери, които вече били "помъдрели и смирени", демек ще успеят с хладен ум и чисти ръце да се разберат със Славчо и останалите от цирковата трупа.

А времето не чака, преговорите явно вече текат и генерал Атанасов хвърля бензин в огъня, като честно си казва: "ДБ би участвала в кабинет, подкрепен от БСП и ДПС

Защо тия преображения будят толкова емоции в симпатизантите на ДБ? Защо не им достига "студен разум", за да проумеят мъдростта на своите лидери? Защото сегашното ръководство на "Демократична България", с помощта на съветници като проф. Дайнов, е на път окончателно да погребе основополагащия разказ на тъмносинята общност - разказът за борбата със "задкулисието". ДСБ, а след него и всичките му производни, бяха създадени и съществуваха в името именно на тази борба. Симеон Сакскобурготски, Ахмед Доган и ДПС, Тройната коалицзия, Бойко Борисов, по-дребните риби - всички представителни политически играчи от последните 20 години бяха подозирани, че са пионки на невидимата "мафия", чието единствено що-годе видимо лице е може би Ахмед Доган. Съответно "задкулисието" е всъщност мръсната тайна на българския Пруход, то е заченато от БКП и ДС и е основната причина за дефицита на справедливост в българското общество. Борбата трябваше да бъде срещу "задкулисието" и "статуквото" като цяло, а не просто срещу определена политическа сила, и точно това придаваше физиономия и легитимност на ДСБ. И ги оставяше често пъти в изолация, но поне имахме надеждата, чме един ден хората ще "прогледнат" и успехите ще дойдат.

Разказът за задкулисието не е непременно неверен. Тук обаче думата ни е за друго.

Какво стана миналото лято? От формация, бореща се срещу "задкулисието", ДБ избра да се превърне във формация, бореща се с Бойко Борисов и ГЕРБ. Същият Борисов, който никога не е бил разглеждан като най-важния задкулисник, а в периода 2014 - 2017 г. даже беше припознаван като помагач в борбата със "статуквото" и "мафията". Всъщност покрай Бойко Борисов бе отгледана цялата нова политическа класа на ДБ - хора като бившия вицепремиер на Борисов Христо Иванов, бившия министър, а впоследствие кандидат за президент на тъмносините, сега районен кмет Трайчо Трайков... Дойде обаче "новото време" и изведнъж Борисов стана архизлодей - не просто марионетка на статуквото, а самото статукво в плът, кръв и джипка. 

Пренасочването на огъня изцяло срещу Борисов обаче остави ДБ в стратегическа безизходица - при скромната електорална тежест на "градската десница", формулата "Да свалим Борисов, ще мислим после", работи до време и донякъде. И времето за мислене дойде, а градската десница е за никъде.

Когато се бориш срещу цялото "задкулисие", това те прави единичен и разпознаваем. Когато се бориш срещу ГЕРБ, тогава всеки нормален човек се пита: ама те и други се борят срещу ГЕРБ - и БСП, и Слави, и кой ли не. ДБ излезе на писта, където ще се съревновава с доста по-добри атлети.

Изоставянето на основополагащия за тъмносинята общност разказ се случи, защото лидерите на Да, България и ДСБ се прехласнаха по един добре изглеждащ мъж, който може да прави коремно и получава заплата като президент на Република България. Инсталираният от БСП президент изведнъж стана патрон на ДБ. Само защото беше гласовит и авторитетен критик на Борисов. Същият президент, заобиколен с бивши ченгета и руски агенти. Президентът на БСП, знаме на наследниците на Костов! Е, как да не паднеш от смях?! 

В основополагащия за тъмносинята общност разказ за "задкулисието" важно място имаше  и темата за "популизма". Популизмът се мислеше като захаросаната обвивка, която качва на кормилото на властта марионеткитке на "мафията". Сега ДБ ще си партнира с новата инкарнация на популизма, Слави Трифонов, и Дайнов ни приканва да запазим спокойствие. От друга страна, то щом и от ДПС ще приемем помощ в битката със "статуквото", Слави си е съвсем ОК.

Всичко, което се случва сега, е трагикомичната развръзка на фунтдаментално сбърканата политическа линия, подхваната от лидерите на ДБ миналото лято. Дали ще посрещнем тази развръзка с емоции или студен разум, няма особено значение. Така или иначе, приказката свърши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар