неделя, 13 юни 2021 г.

Как видя "протестите" Иван Вазов?

 В Хасково ДБ издигнали в кандидатдепутатската си листа, и то на оптимистичното 3-о място, виден местен протестър, оказал се впоследствие клиент на правораздавателната система с няколко присъди за кражби. Класика в жанра. То, един мошеник лидерите на "умните  и красивите" ако не излъже, кого? Да си спомним легендарния Спас от Кочериново, който беше прилъгал звездна селекция от представители на "автентичното дясно".

От друга страна, може пък един честен крадец да е бил по-подходящ вариант за депутат от масата фрустрирани индивиди, изживяващи се като еднолични носители на морала и справедливостта в страната.

А че "протестите", т.е. шумните публични ПР акции, вкарват в политическата система предимно гнилоч, е забелязал още Иван Вазов, който  през 1896 публикува очеркът "Народът". Там четем следното описание на сбълъсъка между "протестърите" и "властта":

Вие ги познавате: герои на нощта, на комара, на участъците; сметта на тунелите, смет на обществото, машини за "ура" и за "долу", ожидащи в страхотиите на един политически преврат облагата на една шпионска заплата; творци на скандали и революции и - уви! - на историята; бивши извивачи на пясъчните торби, може би и бъдащи..

И масата реве яростно:

- Долу тираните! Долу разбойниците! Долу кръвопийците!

- Да живее народът!

Естествено, тираните, разбойниците, кръвопийците - това е правителството - може ли да бъде други? Народът - той е около масата, естествено.

И топот, и удари, и дивашка вакханалия от попържни и клокочене на тържествуващата помийна пяна.

Отварят се вратата, влизат две полицейски униформи.

- Господа, тишина!

Защото тия нещастни хорица, кой знае как, въобразили си, че те са нейни пазители и че може да има близко някъде претенциозни граждани, които желаят да ги оставят да спят по тоя ран час на нощта.

Веднага избух от негодувание. Как! Свободата се тъпче! И ужасни викове и псувни, последвани от летене на чаши въз неучтивите гости, ръцете пипат револвери под сетретата, очите се напълнят с кръв и устата с пяна...

С една реч - народът възмутен.

 Целият текст е много поучителен, може да се прочете например тук.

Всяка прилика с действителни лица от миналогодишните протести и събитията след това не е случайна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар