вторник, 16 февруари 2021 г.

А след изборите - какво?

Това, че отвсякъде се леят нескончаеми приказки какво било щяло да стане на изборите  и след тях, не бива да ни отклонява от реалните сценарии, възможни след 4 април. Позиции всевъзможни, проекти, закани, тежки и леки анализи - всъщност разнообразието е привидно и вариантите не са безкрайни. Онова, което ни очаква, може да се сведе до три прости сценария. 

Вариант 1. Управление, доминирано от БСП. Формата му няма значение, как ще се стигне до него - също. Ще наречем този вариант "БСП се завръща на бяло магаре", защото за бял кон нямат сили. За този вариант работят, съзнателно или не, всички разпенявени критици на ГЕРБ, като се започне от самото БСП, мине се през отровни триа, слави-популисти, мангъровисти, разпопени попове и разпремиерени вицепремиери и се стигне до прогресивните медии. Бели магарета и полезни идиоти се намират в изобилие.

Вариант 2. Управление на ГЕРБ и ВМРО (плюс-минус патриотите на Симеонов-Марешки). Това ще е квази-орбанистко "национално-патриотично" мнозинство, в което малкият коалиционен партньор ще продължи да избутва ГЕРБ надясно, към тръмпащината. За този вариант неуморно работи "Пик", не толкова видимо вестници като "Труд" и "24 часа". Ще  го наречем вариант "Каракачанска дантела", защото най-речовитият му идеолог е бившият конституционен съдия Георги Марков.

Варинт 3. Управление на ГЕРБ с "градската десница". За този вариант никой не говори, най-вече защото лидерите на самата градска десница работят за Варинт 1 или, без да искат, за Вариант 2. На фона на първите два варианта, от които на нормалния, демократичен, центристко-либерален човек му се изправят косите, този вариант изглежда доста приличен. Само дето в България днес разумното има най-малко шансове. Мостовете между "автентичните десни" и ГЕРБ към момента са изгорени от Христо Иванов и генерал Атанасов. Какво двамата лидери си мислят, че правят и какво говорят по телевизията вече няма никакво значение. Напълно лишени от елементарен политически усет, да не говорим за стратегическа визия,  те са политически трупове. Или обслужващ персонал на Нинова/ Радев, което е същото. Все някога феновете им ще го разберат.

Та, това е положението. Когато някой ви разказва  политически лакърдии по медиите, каквито и сложни словесни пируети да прави, трябва да знаете, че той налива вода в мелницата на един от трите възможни сценария. С 99% вероятност в мелницатаа на първия или втория. За третия никой не смее да обели дума. А четвърта опция няма. 

Това само има в менюто, кухнята не изпълнява други поръчии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар