събота, 6 март 2021 г.

Партиите ПИК

Демократична България обяви предизборната си програма, в която като цигански пирон е забита средна заплата от 2400 лв и 1000 пенсия - това е  целта на евентуалния им управленски мандат. Мнозина коментираха, с основание, че това е гол популизъм, който не отива на формация с претенции за "автентична десница". 

Но да гледаме по-спокойно на подобни изцепки. Всъщност Демократична Бъгария няма никакво намерение да управлява, така че управленската й програма представлавя единствено чисто академичен интерес. Ако имаха желание да участват в управлението, нямаше да изгорят мостовете между себе си и ГЕРБ. Лакърдиите как щели да задават "дневния ред", т.е. великодушно да приемат подкрепа от БСП, за да осъществят големите си идеи, са за наивниците. Въпреки глупостите, които правят, не вярвам лиерите на ДБ наистина да си вярват как някой ще им предостави управлението на държавата под формата на шведска маса, от която те ще си избират какво да вземат и какво да откажат. За всяко присламчване към управленска коалиция под егидата на Нинова или Радев те ще бъдат толкова жестоко унижавани, че и най-заслепените им привърженици ще се отвратят.

Ако изходим от аксиомата, че всъщност лидерите на ДБ не са толкова глупави, колкото изглеждат, тогава остава едно единствено логично обяснение на действията им: те просто искат да продължат да бъдат политически коментатори, но не от Фейсбук, а от парламентарната трибуна. Целта им е да влязат в парламента, да получат субсидия, да критикуват и да чакат следващото раздаване, надявайки се да им се падне по-добра карта. Това не е чак толкова лоша стратегия, проблемът е, че няма как да бъде обявена пред публиката.

Истинският проблем е, че с такива планове са още доста от бъдещите парламентарни сили. Всички новопоявили се формацийки ще действат на принципа "За нас е добре първо да стане по-зле". Ще се дърпат от участие в управлението, продължавйки предизборната си кампания  и след изборите. Ще имат съюзник в лицето на президента, който ще играе за нови парламентарни избори наесен заедно с президентските. 

Затова очаквам в бъдещия парламент да има няколко ПИК партии. 

Първо, Партията на интелигентните кибици - Демократична България. 

ПИК-2 ще е Партията на изправените кибици (Изправи се и стани да седна.БГ). Да не забравяме и ПИК-3 - Партията на идиотите кибици на Слави. Всички те ще вдигат джангър и ще си отварят очите да кешират нещо, докато не се избистри картината и не се появи ясен победител в двубоя тежка категория между ГЕРБ и БСП. Лошото е, че в хода на това избистряне ще имаме криза, която т.нар. "народ", в когото иначе всички се кълнат, ще изнесе на гърба си. Както винаги.


Няма коментари:

Публикуване на коментар