неделя, 13 юни 2021 г.

Прост тест за откриване на манипулатори

                                                         "Комай ни лъжат тия синковци" (Н.Вапцаров)

Журналисти, социолози и анализатори казват, че голяма част от българите били "объркани" от развоя на събитията. Всъщност, объркани са предимно журналистите, социолозите и анализаторите, но тяхната длъжностна характеристика не им позволява да признаят пред себе си, че не вдяват нищо. 

Както  и да е. За да не се обърваме и ние, ето един прост двукомпонентен тест за откриване на  журналисти, политици и анализатори, които се опитват да ни манипулират.

И така, по какво да познаем продавача на менте новини и анализи?

1. Употребата на конструкции от типа на "в светлината на последните разкрития за десетгодишното управление на ГЕРБ...". Последният пример беше интервюто на Диана Янкулова с Боряна Димитрова по БНР. Там журналистката още в началото подкани своя гост да коментира как са се отразили на електоралните нагласи "последните разкрития".

Разбира се, никакви разкрития няма. Има кьорфишеци и партенки, хвърляни кога от Рашков и Минеков, кога от други министри, кога от ген. Атанасов. Вместо "разкрития" журналистката можеше да каже "твърдения", но не, на всяка цена трябва да се набива в ушите на слушателите, че предполагаемите зулуми на ГЕРБ са доказан факт. В езикознанието подобни скрити внушения се наричат "импликатури". Уж питаш нещо, а всъщност правиш политическа пропаганда. Предполагам, г-жа Диана Янкулова го прави с най-добри чувства, но това не отменя доказания факт на нейния непрофесионализъм.

2. Употребата на словосъчетания като "модела "Борисов/Пеевски" и "статуквото". Чуете ли политик иил анализатор, т.е. "анализатор",  да говори за "модела" и "статуквото", сменяйте канала. Този човек няма какво да каже, освен мантри, с които опитва да се хареса на част от публиката. Хайде, за политика някакси е задължително да послъгва. Когато обаче и "анализаторите" си служат с подобни подменящи сложната реалност кухи клишета, това вече е осъдително.

Разбира се, има я и вероятността журналисти, политици и анализатори да говорят за "разкрития", "модели" и "статукво" просто защото така им е по-лесно или защото по природа споделят поне един общ признак с триъгълник, притежаващ ъгъл по-голям от 90 градуса. Аз например винаги съм склонен да приема, че лидерите на ДБ докараха на власт комунистите от глупост, а не от меркантилни сметки. Benefit of doubt. А по какво съдим, че комунизмът се е завърнал и даже смята да поостане, си струва да поразсъждаваме на друго място. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар