понеделник, 8 февруари 2021 г.

За интегритета на борците срещу "статуквото"

Както се разбра, непълнолетният син на президента купонясвал посреднощ и бил задържан заради нарушаване на противоепидемичните мерки и дребно хулиганство. Новина, която нямаше и да разберем, ако един сайт не беше бил тъпана. Когато вече нямаше как да се потули историята, започна неистов вой: "Оставете детето!". Даже мафията не закачала жените и децата на врага, а видите ли, сега "проправителствените медии" се нахвърлили без срам и свян... 

Воят идва най-вече от празноглави журналистки с претенции за ум и красота, които не могат да направят елементарната връзка между потулването на случая сега и прикриването на издънките на комунистическата номенклатура при социализма. Другите виещи пък са издънки на комунистически фамилии (Крум Зарков), които много добре познават, от личната си фамилна история, как са стоели едно време нещата с привилегиите,  но ги намират за съвсем нормални.  Естествено, че ако детето на "нашия" Президент направи беля, това трябва да се прикрие, за да не се злепоставя Партията... Виещите и мълчащите (защото доста медии продължават свенливо да мълчат по случая) не искат да разберат, че въобще не става дума за "детето", а за "бащата", който втори ден не дава знак, че има нещо общо с това дете и носи някаква отговорност за него и постъпките му. 

Под влияние на английския в нашия език започна да си пробива път изразът "човек с интегритет". Това ще рече свестен, достоен човек, който има мъжеството да постъпи както трябва, въпреки че в краткосрочен план това може да му докара неприятности. Е, когато Румен Радев напусне президентството, може би ще започнат да му викат в родния край "Бай Румен Интегритета". Българинът има дар за иронични прозвища.

И една добра новина. Нинова се е разбрала с Българската комунистическа партия и отново ще са в коалиция с общи листи за парламентарни, президентски и местни избори. Набира сили мощният антикорупционен консенсус... И като казваме, че "Да, България" се кани да си сътрудничи с комунистите, това вече ще трябва да се разбира не само преносно, но и съвсем буквално.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар