четвъртък, 9 декември 2021 г.

Бай Ганьо пише за "Дойче веле"

 Не е лесно да си професор интелектуалец в днешно време. Хем искаш да се подмажеш на новата власт, хем не върви да изкудкудякаш като обикновена мисирка: "Ах, колко са млади и красиви "Продължаваме промяната", ех, колко са умни и образовани харвардските ни спасители, ох, майчице, колко мвъжествен е президентът Радев!". Може, но не върви. На професора му отива нещо така по-тежко, да има Аристотел, "морал", "модел", такива работи. И най-важното - да не се допуска и най-слабото гласче на интелектуална честност и човешка съвест, промъкнали се в съзнанието на уверения в историческата си мисия интелектуалец! 

Като гледаме какво се публикува из "Дойче веле" и прогресивния печат като цяло, изглежда професорите интелектуалци са се обърнали за съвет към класиката. А там Алековият герой отдавна е обяснил как трябва да се правят нещата:

— Я чувай, професоре, знаеш ли… (холан, остави се с твоите пусти студенти!)… знаеш ли какво? Ти седни тази вечер, па напиши една уводна статия. Тегли му едно верноподаничество, че сам Президента да се слиса. Тури му там: Ваши смирени чада, Наш баща и татко, Вашия юмрук, с който ни върнахте държавата, нареди ги там като броеница, ти знаеш как. Па помени и за народа една-две думи, за гражданската енергия, волята за промяна, едно-друго, както му е реда. Разбра ли ме? Така. Па сетне тегли един калай на гербаджиите. Кажи там: Онези предатели, онези

Предатели остаря вече, да турим мафиоти — поправя Гуньо.

— Е добре, тури мафиоти. Па да не забравиш да туриш и фаталния за българския народ мафиотски модел. Дявол да я вземе, много ми се харесва тази дума „мафиотски модел“! Като кажа така м… м… мафиотския м…м…модел, все едно псувам някой на майка… Страшно ми се харесва!

Е, изглежда не само на Бай Ганьо се харесва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар